· 

Top 5 voedingstips voor vrouwen met PCOS

Ondanks dat PCOS bij  5% - 15% van de vrouwen voorkomt, is deze aandoening bij veel vrouwen onbekend. De meeste vrouwen komen er pas als achter als ze met de pil stoppen of zwanger willen worden. 

 

Helaas heb ik zelf ook PCOS en dat is af en toe niet makkelijk. Ook binnen mijn coaching heb ik een aantal vrouwen met PCOS die ik help naar een gezonde levensstijl. Gelukkig heb ik door middel van de juiste voeding en levensstijl mijn PCOS dragelijk kunnen maken.

 

Veel vrouwen met PCOS hebben moeite met het behouden van een gezond gewicht, vallen moeilijk af en komen makkelijk aan. In dit artikel wil ik meer de diepte ingaan op gewicht en PCOS en hoe een gezonde levensstijl een positieve bijdrage kan leveren. 

 

Bij PCOS heb je last van een hormonale disbalans en vochtblaasjes in je eierstokken, hierdoor blijft een ovulatie vaak uit. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht of door insulineresistentie. 

 

95% van de vrouwen met PCOS zijn insulineresistent. Dit is een van de redenen dat vrouwen met PCOS eerder de neiging hebben om aan te komen. 

Door het disfunctioneren van insuline wordt vet sneller opgeslagen en hierdoor neemt je gewicht makkelijker toe.

 

Een andere reden waarom vrouwen met PCOS kampen met overgewicht is een hormonale disbalans door aromatase, een enzym dat testosteron omzet naar oestrogenen. Dit proces zorgt ervoor dat je lichaam overgaat op vetopslag. 

 

Wanneer je hormonen niet in balans zijn is het dus een stuk lastiger om af te vallen. Door voeding te eten die je bloedsuikerspiegel stabiliseert en oestrogeendominantie tegengaat. Hier vind je mijn top 5 tips op het gebied van voeding.

 

1. Eet voldoende gezonde vetten
Het is gebleken dat inname van voldoende gezonde vetten, zoals omega 3-vetten, kan helpen om de hormoonbalans en de insulinespiegel te verbeteren.  Gezonde vetten zijn onder andere vette vis, avocado’s, olijfolie en ongezouten noten en zaden. 

 

2. Eet minder koolhydraten en suikers

Door verhoogde insulinelevels worden koolhydraten sneller opgeslagen als vet. Probeer zo min mogelijk bewerkt voedsel te nemen, zoals wit brood, witte pasta, chips, koekjes en snoep.

 

3. Eet voldoende magere eiwitten

Vrouwen met PCOS hebben baat bij een eiwitrijk dieet (ong. 30% van de Kcal-inname). Deze vrouwen hebben een gezonder gewicht en blijven langer verzadigd. Denk aan vis, gevogelte en tofu, tempeh en bonen. 

 

4. Eet vezelrijk voedsel

Genoeg vezels eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en lagere insulinelevels. Denk aan broccoli,  bloemkool spruitjes, groene bladgroenten, amandelen, bonen, zaden en bessen.

 

5. Eet antioxidantrijke voeding

PCOS zorgt voor laaggradige ontstekingsreacties in het lichaam, wat op zijn beurt weer zorgt voor verhoogde insulinelevels. Dit kan de symptomen van PCOS verergeren. Aardbeien, blauwe bessen, frambozen, spinazie, artisjok, koolsoorten, havermout, quinoa, avocado en olijfolie bevatten waanzinnig veel antioxidanten. 

 

Andere leefstijl factoren spelen ook een belangrijke rol in het verminderen van de symptomen. Omdat afvallen met PCOS lastiger kan zijn, is het goed om hulp in te schakelen om sneller resultaat te behalen. Neem gerust contact op als je hier meer informatie over wilt hebben. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0